28 Mart 2011 Pazartesi

KURU BAMYA ÇORBASI

eşimin konya' ya yaptığı iş seyahati sonucu anlata anlata bitiremediği bu tarifi  ben yeni gelinimiz leyla için verdiğim yemek davetinde deneme fırsatı buldum.  gerçekten ekşi mayhoş tadı ve alışılmışın dışı bir tarif olması yönü ile hoşuma gitti.. sayısız faydalarının aksine hiç haketmediği muameleyle karşılaşan bamyadan az da olsa burdaki yazımda bahsetmiştim. bu çorbada kullanılan çiçek bamya bilinen olumsuz yönlerinden uzak ve gerçekten KURU:)  portakal agacı'nın  yardımıyla bir kezde memolininannesi blogunun sunumuyla....
afiyet olsun...

malzemeler:

100 gr kuru çiçek bamya
100 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 adet limon
2 adet domates
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı sirke
tuz, karabiber, kekik

yapımı:
çiçek bamyalar yarım limonun suyunu ve 2 kaşık sirkeyi kattığımız 1-1,5 lt suda yumuşayana kadar haşlanır. haşlanan bamyalar süzülür. iplerinden ayrılır ve beklemeye alınır. ayrı bir tencerede sıvıyağa sırasıyla yemeklik doğranmış soğanlar, salça ve rendelenmiş domatesler ilave edilip kavrulmaya bırakılır. domatesler suyunu çekince 1 lt kaynamış su ilave edilir.. kıyma, karabiber, yarım soğan rendesi ve tuz yoğurulup minik köfteler yuvarlanır. kaynayan çorbaya ilave eilir. yarım limon suyu da katılıp çorba kaynamaya bırakılır. en son haşlanmış bamyalar da ilave edilip tuzu ayarlanır. sıcak bir şekilde servis edilir. afiyet olsun.

8 yorum:

yedirenk dedi ki...

adı çorba ama tam bir ana yemek olmuş,esasında doyurucuda ellerine sağlık...

Yeşim dedi ki...

Hiç denemediğim bir çorba gerçekten bende merak ettim tadını.Taze bamyayla olurmu acaba?
ellerine sağlık canım
sevgiler...

Unknown dedi ki...

çorba olarak değilde ben bunu yemek olarak yerim hemde çok severek ellerine sağlık

mutfagabuyrun dedi ki...

bencede yemek olmuş ve harika olmuş canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

tanerinesi dedi ki...

Malesef herşeyi kurutan ben ve herşeyin kurusunu alan ben kuru bamya alamıyorum.. Eşim sevmiyorum. 2 kutu yaş bamyam var. Konserve.. Onunla olurmu acaba? siz cevabı yazın ben akşama tekrar ziyaret ederim sizi:)

tanerinesi dedi ki...

Merhaba mesleğimi sormuşsunuz, aslında Halkla ilişkilerdi. Ama 3-5 yıl ticaretle uğraştım. Şimdi babamla beraber danışmanlık yapıyoruz iş hukuku üzerine. Aklım ve kalbim hala ticarette ama..Sizi sorsam..

Tümay Öztürk dedi ki...

Bamyayı evlendikten sonra sevmiş biri olarak ellerine sağlık diyorum:) Bir çorba canavarı için güzel bir tabak:)

Syhn dedi ki...

bamya çok severim.
hiç bu şekilde tüketmemiştim ama.