26 Temmuz 2010 Pazartesi

...ZEYTİNYAĞLI BAMYA..


çevremdeki herkeste aynı yakınmalar var bu sıralar. " halsizim, canım bişey yapmak istemiyor, uykum var vs vs". sanırım bu tarif herkese hitap edecek. özellikle şu sıcaklarda, kolumuzu bile kıpırdatamadığımız şu günler de halsizliğin en güzel ilaçlarından biridir bamya..

herkese inat çok severim ben bu yemeği. ayıklanması zor evet kabul ediyorum biraz itina istiyor.. ama farklı yapım teknikleri bilinen görüntüsel olumsuzluklarını önlüyor.. faydaları da cabası zaten.. kabızlığı, sindirim sistemi bozukluklarını önlüyor. kanı temziliyor. A, B1, B2 ve C vitaminlerince; magnezyum ve demir minerallerince zengin bu sebze her açıdan sofralarımızda olmayı hakediyor..

malzemeler:
1 kg bamya ( uç kısımları derine inmeden kesilip ayıklanmış)
2 adet soğan
yarım limon
zeytinyağı
3 adet domates
tuz, şeker

yapımı:
bamyalar limon suyu ile bir miktar kavrulur. ayrı bir tencerede soğanlar zeytinyağında kavrulduktan sonra domatesler ilave edilir. üzerine bamyalar eklenir, tuz ve şeker ilave edilip 2 bardak su ile pişmeye bırakılır. en küçük gözde ve en kısık seviyede pişirilir. su ayarı birazda kişiye kalmış.sevdiğiniz diriliğe göre arttırılabilir..
şimdiden afiyet olsun..

not: fotoğraf makinemin bir türlü elime geçememesi ve bir sürü aksilik nedeniyle fotoğraf çekemedim.. yeniden yaptığımda çekip yayınlıycam..

2 yorum:

YeMeK vAkTi dedi ki...

ben bamyayı çok severim zaten:))

Berat kandilin mübarek duaarınız kabul olsun canım

mintinin dünyası dedi ki...

selamlar hayırlı kandiller arkadaşım.mnikleri olan aynı yaşta iki anneyiz sanırım.benim ki 8 aylık senin ki kocaman olmuş maşşallah.rabbim tahtlarını bahtlarını güzel eylesin.bamya resmini dert etme arkadaşım.bu kadar güzel bilgi yeter bile...sevgiler...